استاد پرويز شهرياري يكي از كنشگران عرصه آموزش كشور است ،درسال ۱۳۰۵ روز دوم آذرماه در محله «دولت آباد» كرمان متولد شد،وي موُلف ومترجم بيش از ۲۰۰ عنوان كتاب در زمينه هاي رياضيات ، ادبيات ، فلسفه وتاريخ است.فارغ التحصيل دانشسراي مقدماتي وليسانس دانشسراي عالي ودانشگاه تهران است. ازدوران دانشجويي به كار تدريس رياضيات پرداخت و همزمان به فعاليت هاي سياسي نيز علاقمند بود.نخستين كتابش بنام مزدك ومزدكيان در سال۱۳۲۷ منتشر شد. برخي از كتاب هايش عبارتند خوارزمي و انفورماتيك،خلاقيت رياضي،فلسفه و اخلاق در رياضيات،درپي فيثاغورث،اخلاق و انسان ، كتابي در باره كتاب،ارشميدس كوچك،دانش وشبه دانش،دانشمندان و هنرمندان،و…… وي بيش از هزار مقاله تاسال ۱۳۸۲ در نشريات مختلف منتشر كرده است. رئيس هيات مديره انتشارات خوارزمي ، سردبيري مجله سخن علمي وفني ، انتشار نشريه مسائل دانشگاهي، تاسيس گروه فرهنگي مرجان، تاسيس انتشارات توكا با كمك جمعي از دوستانش،انتشار نشريات «آشنايي با رياضيات و آشتي با رياضيات وآشنايي با دانش و چيستا و دانش و مردم ازجمله فعاليت ها و كنشگرهاي مطبوعاتي ايشان مي باشند.در فردودين ماه۱۳۷۴ دررشهر كرمان به عنوان پيشكسوت رياضي ازوي تجليل شد.درسال۱۳۷۶ از وي تقدير بعمل آمد در ارديبهشت سال۱۳۸۱ دكتري افتخاري دانشگاه كرمان به وي تقديم شد وششم مردادماه توسط انجمن آثار و مفاخر فرهنگي،و يكم مهرماه در ونكوور كانادا و در ۲۶ مهرماه توسط انجمن زرتشتيان كرج ازوي تجليل بعمل آمد..
دكتر شفيعيها رياضيدان برجسته در مورد شهرياي مي گويد: استاد شهرياري آدم بسيار بسيارمستعدي بود. نمي دانم زبان روسي را چطور يادگرفت و به ترجمه آثار روسي در زمينه هاي تاريخ رياضيات و فلسفه و ادبيات پرداخت…. از نقاط قوت آقاي شهرياري روش تدريس ايشان است. ابتدا تدريس را دوست داشت دوم دانش آموزان و دانشجويان را دوست داشت و سوم حتما با آمادگي قبلي در كلاس حضور داشت،اين موارد براي يك تدريس خوب حتما لازمند…..وي مي گويد سه نوع استاد داريم يك كسي كه درسي مي دهد و پولي مي گيرد دوم استادي كه چيزي ياد مي دهد و همان را هم مي خواهد و خيلي جدي است سوم استادي كه هم خوب درس مي دهد و هم انتظار دارد دانشجويش خوب ياد بگيرد و هم دانشجو را دوست دارد و جنبه پدري براي او دارد ، شهرياري از اساتيد نوع سوم بود. استاد شهرياري تيز بين بود وبه تاريخ و گذشته رياضيات ايران پرداخت واين بخاطر عشق شديدش به ايران بود .هميشه تلاش مي كرد نشان دهد كه ما ايرانيها از خارجي ها كمتر نيستيم.
استاد شهرياري براساس مطالعات و تحقيقاتش مي گويد:
نخستين كسي كه عدد نويسي را در ايران و سپس در اروپا به وجود آورد «خوارزمي» بود.خوارزمي كتابي نوشت به نام حساب هندي و عدد نويسي رابشكل امروزي در آورد كه تنها با ده علامت مي توان همه اعداد را نوشت. جبر و معادله هاي درجه اول و دوم را خوارزمي حل كرد .
خيام، معادلات درجه سوم را كه به سيزده نوع تقسيم كرده بود حل كرد.
جمشيد كاشاني ، سينوس درجه يك را حل كرد.
استاد شهرياري مي گويد: تمامي مثلثات از آغاز تا انتها و حتي مثلث كروي در ايران ساخته شده است . خوارزمي جدول سينوس ها را تنظيم كرد ،ابوالوفاي بوزجاني ، خجندي، ابو ريحان بيروني اينها روابط مثلثاتي راپيدا كردند.
يادش گرامي باد و راهش پر رهرو.
منابع:
حاجي صادقي ،امير .(۱۳۸۲)كتاب يك زندگي،تهران انتشارات كوچك
باقر زاده،محسن(۱۳۸۰) ارج نامه شهرياري ، به خواستاري و اشراف پرويز رجبي ،تهران، انتشارات توس.